EMDR Didam Irma Kluitman meer informatie

EMDR Didam Irma Kluitman

Irma Kluitman - Therapeut en EMDR-specialist in Didam

Meer informatie over EMDR-behandeling

Hoe ga ik te werk?

Jij moet je tijdens een sessie veilig en op je gemak voelen, en ik vind het dan ook belangrijk om als therapeut een plezierige omgeving voor jou te creëren. Met behulp van een fikse dosis inlevingsvermogen, mijn natuurlijke nieuwsgierigheid en een vleugje humor, maak ik – zonder jouw klachten af te zwakken – het soms behoorlijk zware onderwerp wat luchtiger. Zodat jij meer ruimte in je hoofd krijgt om te werken aan jouw (persoonlijke) doelen.

Als ervaren coach en erkend therapeut help ik jou om beter voor jezelf te zorgen, een verlies te verwerken of bijvoorbeeld om weer energieker te worden. Zodat je eindelijk het leven kunt gaan leiden wat je altijd al wilde, of je je weer een beetje ‘de oude’ gaat voelen!

Wanneer je traumatische dingen meemaakt in je leven…

 

Wanneer je iets heel naars meemaakt (en dat hoeft echt niet altijd een grote traumatische gebeurtenis te zijn!), schieten je hersenen in overlevingsmodus. Wat erg nuttig is: op dat moment zeker. Je hebt waarschijnlijk dan ook weinig emoties ervaren op het moment dat de nare ervaring je overkwam. Logisch, want op dat moment schreeuwden je hersenen: ‘Ga weg uit deze situatie!! Vlucht, of vecht, overleef!’ Dan is er even geen ruimte of energie om verdrietig of bang te zijn. Dat komt later wel.

Ondanks dat het op dat moment nuttig was dat je hersenen in overlevingsmodus gingen, zit je (soms maanden of jaren) later met de gebakken peren helaas… Want de herinnering aan de nare situatie kan door de shock op een verkeerde manier zijn opgeslagen in je geheugen. Dat wil zeggen: doordat de herinnering aan de nare situatie langere tijd is onderdrukt en onbewust is weggestopt (het was nu eenmaal te naar om eraan te denken), zijn je emoties nu heel hevig geworden. Vergelijk het eens met het volgende: stel je een pan met kokend water voor, waarop je een deksel doet om het kokende water in bedwang te houden. Lange tijd kan de deksel goed op de pan blijven, maar als het water steeds heter wordt en gaat koken en borrelen, vliegt de deksel er opeens af! En dat is alles behalve fijn. Dit wilde je helemaal niet...

Veel voorkomende klachten:

 

Bij dit soort stress en trauma’s kun je pittige klachten ervaren. Je bent momenteel misschien snel boos, prikkelbaar tegen je kinderen of partner, snauwt meer dan normaal, slaapt slecht. Ook kan het zijn dat je nu steeds moet denken aan de nare situatie van toen. misschien heb je zelfs ‘flashbacks’: zie je de situatie steeds maar weer voor je terwijl je er helemaal niet aan wilt denken.

Daarnaast kan het zijn dat je nachtmerries hebt die te maken hebben met wat er destijds is gebeurd. Welke klachten dan ook, je wilt er vanaf want je bent het zat met je steeds maar zo te voelen. EMDR is dan een goede effectieve behandelmethode.

Wat doe je met EMDR?

 

De EMDR sessies zien er globaal als volgt uit:

  • Je start de eerste EMDR-sessie met het in kaart brengen van de nare gebeurtenis/situatie. Jij vertelt zoveel als je kan en wilt over wat er is gebeurt (je wordt nergens toe gedwongen, dus wees daar absoluut niet bang voor)
  • De volgende sessies ga je samen met de therapeut aan de slag met de EMDR-techniek, waarbij jij zelf aan de situatie terugdenkt en je tegelijkertijd met je ogen de handbewegingen van de therapeut volgt. Het klinkt misschien als een gekke techniek, maar het is erg effectief.

En hoe werkt het?

 

Sowieso is het belangrijk dat je de herinnering bewust gaat ophalen en leert er weer naar te kijken en het te (door)voelen. Daarnaast zorgen jouw oogbewegingen ervoor dat de emotionele ‘lading’ (je angst of verdriet bijvoorbeeld) van de herinnering verminderd of zelfs verdwijnt. Dit is gebleken uit heel recent onderzoek (2017). Het gebied in je hersenen die je emoties regelt, wordt dan namelijk tijdelijk verstoord doordat je met je ogen de hand van jouw therapeut volgt. Dit klinkt misschien ongeloofwaardig en te mooi om waar te zijn, maar geloof me: zelfs na 1 behandelsessie van een uur kan de emotie al wat minder worden.

Het lijkt misschien gek: een trauma vergeten door je ogen te bewegen. Maar het kan echt.

Heeft EMDR ook bijwerkingen?

Ja, je kunt zeker last hebben van bepaalde bijwerkingen na afloop van de sessie(s), maar ik kan je helpen om daar goed mee om te gaan. Meestal trekken de bijwerkingen na een paar dagen weg, maar maak je niet ongerust als dit wat langer duurt, het hoort er tijdelijk even bij en kan een teken zijn dat je hersenen de boel als het ware ‘aan het opruimen zijn’.

Wat je kunt merken na de sessies is het volgende:

  • hoofdpijn
  • erg moe
  • tijdelijk wat emotioneler
  • veel dromen
  • onrustig slapen
  • onrustig gevoel (in het algemeen)

 Binnen een week een afspraak 
 Geen doorverwijzing nodig
 Vergoeding mogelijk
Ruim 6 jaar ervaring

                                   

Ik vind het alsnog erg spannend, maar wil wel graag van mijn klachten af…

Dat kan ik me goed voorstellen. Sta je ervoor open om eens een kort, vrijblijvend, telefonisch gesprek met mijn praktijkassistente Mirjam aan te gaan? Zij kan je naar aanleiding van jouw verhaal snel vertellen, of EMDR-behandeling iets voor jou kan zijn (of niet).

Je kunt mijn praktijkassistente Mirjam bereiken via onderstaand nummer, Mirjam is iedere dag bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur (ook in het weekend). Zij helpt jou graag verder met jouw vragen of bij het maken van een afspraak.

Of druk op een van de knoppen om een bericht achter te laten en je krijgt binnen 1 uur reactie.

Praktijkgegevens en locatie

Locatie Didam : Pittelderstraat 1A, 6942GJ

  • Gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer
    (2 minuten lopen vanaf station Didam)

Word jij vergoed, Irma?

Jazeker! Als je een aanvullende verzekering hebt, kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding van de kosten van de sessies.

Als je geen recht hebt op vergoeding, kun je wellicht eens met jouw werkgever om tafel. Vaak is een werkgever / bedrijf bereid om (een deel van) de kosten te vergoeden. Ben je ondernemer? Dan kun je overwegen om de sessies op naam van je bedrijf te laten zetten en deze als zakelijke kosten op te voeren.

Kijk dus eerst even naar je polis, of neem contact op met mijn praktijkassistente Mirjam.

Wat zeggen anderen over Irma Kluitman:

Anoniem

Wat was je klacht?: Ik heb met behulp van Irma en de effectieve behandelingen mijn lichamelijke klacht, die ook psychisch begon te worden, weer grip gekregen op de situatie. Daarnaast zijn lichaam en geest weer beter in balans en zorg ik goed voor mezelf.  Als ik hun hulp niet had gehad, had het proces langer geduurd. In een lastige situatie is een andere mindset nodig.

Hoe heb je de behandeling ervaren?:
Irma heeft geen wachtlijst en ik kon dus snel geholpen worden. Mijn therapeute Irma is doortastend, praktisch en invoelend. Door de betrokkenheid en de aandacht aangaande wie je bent en wat je bezighoudt op de persoon gericht, maatwerk, kijk je goed samen naar de situatie. Hierdoor krijg je inzicht in eigen klacht en vragen en kun je op eigen kracht weer verder. In het begin had Irma de therapeutische rol, nu de coachende rol. Zij kijkt op een andere wijze naar dingen, het probleem wordt vanuit verschillende hoeken bekeken. Ze reikt praktische tools aan om verder te komen en die ook direct zelf toe te passen zijn. Ik zou Irma zeker aanbevelen als je op zoek bent naar een professional!